MENU
Inapoi

Roman Cojuhari face clarificări importante și detaliază planurile APP

8 februarie, 2024

8 februarie 2024, Chișinău - Directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari a fost joi, 8 februarie 2024, invitatul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova. În cadrul emisiunii au fost puse în discuție mai multe subiecte de actualitate ce țin de activitatea întreprinderilor strategice de stat, unde APP este fondator, dar și a societăților comerciale unde agenția deține pachetul integral sau majoritar în capitalul social.

  • Despre licitația spațiilor comerciale pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, anunțată pentru data de 23 februarie, Roman Cojuhari a remarcat: ”Spațiile date până în acest moment sunt gestionate de-o grupare criminală, criticile în adresa statului și retorica conspiraționistă despre trucarea unei licitații care abia de s-a lansat sunt o formă de isterie ce vine la comanda celor care au de pierdut bani odată cu pierderea contractului de la aeroport. Cerințele solide, indicate în caietul de sarcini, sunt pentru a atrage parteneri de încredere cu experiență în domeniu, iar în Europa există cel puțin trei companii de renume care s-ar încadra.”
  • Despre presupusa companie franceză, aflată în centrul atenției anumitor surse media, directorul general al APP a punctat: ”Afirmațiile că deja este stabilită compania învingătoare sunt zvonuri tare prost construite. Retorica dată indică că atacul informațional a fost alimentat de cei care s-au hrănit prea mulți ani din spațiile aeroportuare iar în curând ar urma să le elibereze.”
  • Cu privire la motivele demisiei administratorilor Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” și Î.S. ”Căile ferate din Moldova”, Roman Cojuhari a ținut să menționeze, că cererile de demisie, prezentate de administratorii acestor întreprinderi strategice, Constantin Vozian și Oleg Tofilat, reprezintă dorința lor proprie: ”Motivele invocate în unele surse informaționale reprezintă o banalitate, lipsită de argumente”. Mai mult ca atât, Cojuhari a mulțumit, repetat, ambilor administratori pentru efortul depus pe parcursul ultimilor doi ani, întru ameliorarea situației economice-financiare la aceste întreprinderi de stat și a repetat apelul public pentru acești profesioniști, de a continua munca în echipa APP. 
  • Vorbind despre restanțele la salarii de câteva luni, la CFM, directorul APP a declarat: ”Prima opinie a mea ca manager – este un lucru neacceptat, pentru că instituția a jertfit interesul angajaților prea mulți ani și deja era o normă restanțele la salariu. Suntem obligați să găsim soluții în termeni restrânși. Pe viitor, trebuie să  modificăm organizația ca să poată să apeleze și la buget pentru salarizare, plus, să aibă în dispozitiv și instrumentarul care dă posibilitatea de a genera venit din alte activități”.
  • Vorbind de Î.S. ”Gările și stațiile auto”, o problemă moștenită de mai mulți ani, Roman Cojuhari a afirmat că gările auto revin în proprietatea statului: ”Prea mulți ani gările au fost parazitate și acum suntem la ultima sută de metri de a le reîntoarce”.
  • Făcând precizări la declarațiile recente, în cadrul ”Moldova Business Forum 2024”, directorul APP a specificat: „Moldtelecom este o întreprindere strategică, care rămâne în proprietatea statului. Cert este faptul că noi la Moldtelecom trebuie să atragem investiții. Asta poate fi făcut prin atragere de capital, fie pe piața de capital. În acest sens, vom dezvolta întreprinderea și o v-om scoate pe piața de capital. Facem analize cum putem atrage investiții în această întreprindere. Ea trebuie să se evolueze. Ea este pe locul II pe segmentul în care activează și are un potențial enorm de a se dezvolta”.
  • În contextul priorităților Agenției Proprietății Publice pentru anul curent, Roman Cojuhari a declarat că se așteaptă reorganizarea agenției: ”Reorganizarea APP dar și a întreprinderilor care au nevoie urgentă, cu întărirea și multiplicarea modelelor de succes de la companiile care au reușite financiare. Vor fi continuate delimitări masive iar procesul va fi transparent și informațiile publice mai accesibile”.

Link la emisiunea din 8 februarie 2024:

https://www.youtube.com/live/DlP4STWoxPQ?si=XY2w2EloYMyH6bQc&t=263