phone icon

Linia Verde

+373 22 229-960
MENU
Inapoi

A fost lansat procesul de delimitare a bunurilor imobile proprietate publică din Chișinău și alte 8 suburbii

30 decembrie, 2021

Directorul general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, a participat la ședința de lansare a lucrărilor de delimitare a bunurilor imobile proprietate publică din Chișinău, dar şi alte 8 localităţi ale municipiului: comunele Băcioi, Budeşti, Ciorescu, Cruzeşti, Grătieşti, Stăuceni, oraşele Cricova şi Vadul lui Vodă. La eveniment au fost prezenți și directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, primarii şi inginerii funciari din localităţile municipiului pentru care au fost contractate lucrările de delimitare.

Principalele subiecte de discuție au fost legate de delimitarea și înregistrarea unor bunuri imobile proprietate publică a statului şi a autorităţii publice locale, care sunt amplasate în unităţile administrativ - teritoriale ale municipiului Chişinău, dar și despre deficiențele existente și înlăturarea acestora prin colaborare reciprocă în cadrul procedurilor de delimitare. 

Șeful APP a subliniat importanța procesului de delimitare și înregistrare a proprietății publice, mai ales pentru diminuarea fenomenului corupției în domeniul administrării funciare.

„Administrarea ineficientă a acestui sector și statutul juridic incert al proprietății publice are un impact negativ asupra dezvoltării economice a țării. Și mă refer aici la acele activități frauduloase folosite pe larg, cum ar fi acapararea ilegală a terenurilor la prețuri derizorii. Agenția Proprietății Publice va acorda tot suportul necesar pentru finalizarea cu succes a activităților de delimitare care vor derula în următoarele 12 luni. Sunt ferm convins că gestionarea eficientă a activelor aflate în proprietatea statului este unul dintre factorii critici pentru asigurarea unei bune guvernări, dar și pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova”, a declarat Eugeniu Cozonac.

Activităţile fac parte din cadrul Proiectului de înregistrare şi evaluare funciară, implementat în conformitate cu Acordul de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, semnat la 17 septembrie 2018.

Compania care va executa lucrările de delimitare, ÎS „Ingeocad” a fost selectată în cadrul unui concurs public desfăşurat conform procedurilor de achiziţie ale Băncii Mondiale. Termenul de realizare a contractului este de 12 luni, pe parcursul cărora urmează să fie delimitate după apartenenţă şi domeniu circa 2600 bunuri imobile proprietate publică. La fel, contractul prevede corectarea erorilor din planurile cadastrale pentru cca 2200 de terenuri proprietate privată. Suma totală a lucrărilor este de 3,7 milioane lei.

În prezent, lucrările cadastrale pentru documentarea bunurilor imobile proprietate privată şi delimitarea proprietăţii publice, planificate în cadrul Proiectului de înregistrare şi evaluare funciară, se desfăşoară în circa 430 de localităţi din 14 raioane ale ţării şi municipiul Bălţi.