MENU
Inapoi

Obiectivul statului este de a face din Aeroportul Internațional Chișinău un aeroport modern

6 octombrie, 2023

06 octombrie 2023, Chișinău - Aeroportul Internațional Chișinău trebuie dezvoltat si gestionat după standarde internaționale. În acest sens, la începutul acestei săptămâni, directorul general al APP, Roman Cojuhari, împreună cu ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu au întreprins o vizită de studiu la Paris. Oficialii au avut întrevederi cu reprezentanții mai multor companii care proiectează, construiesc, finanțează și operează aeroporturi în întreaga lume - unele din cele mai importante companii din Europa, care au reputație ireproșabilă la nivel global pentru implementare cu succes a unor astfel de proiecte.
De notat că obiectivul vizitei de studiu a fost înțelegerea în ce condiții Moldova ar putea atrage o asemenea companie, ca partener strategic pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Chișinău. 

Schimbul de experiență a fost organizat cu suportul IFC – International Finance Corporation, parte a Grupului Băncii Mondiale. Mai jos câteva detalii referitor la companiile cu care s-au întâlnit oficiali și au desfășurat discuții despre un potențial parteneriat strategic pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Chișinău:

Vinci Airports (https://bit.ly/3RMTe25): grupul proiectează, construiește, finanțează și operează aeroporturi în toată lumea. Este cel mai mare operator privat de aeroporturi la nivel global. La moment, Vinci gestionează 72 de aeroporturi în 13 țări din Europa, Asia și America.

Grupul Aéroports de Paris (https://bit.ly/3tp2jUU): ADP operează și dezvoltă trei cele mai importante aeroporturi din Paris: Paris-Charles de Gaulle, Paris-Orly și Paris-Le Bourget. De asemenea, grupul este resen în 120 de aeroporturi și 50 de țări din toată lumea. Dintre acestea, 27 de aeroporturi sunt operate direct de către grupul ADP.

Bouygues Group (https://bit.ly/3ZlbY4f): Bouygues este una din cele mai mari companii de construcții din Franța, prezentă în 81 de țări. Unul din domeniile de afaceri este cel al construcțiilor civile. De exemplu, Bouygues a construit noul aeroport din Zagreb, Croația, care are un flux de aproximativ 3,5 mln pasageri pe an. De asemenea, a construit terminalul 1 al aeroportului din Lyon (15 mln de pasageri pe an), Franța, aeroportul din Laranka, Cipru. 

Aceste activități vor continua, urmând a fi identificată cea mai bună soluție de dezvoltare a aeroportului. Obiectivul statului este de a face din Aeroportul Internațional Chișinău un aeroport modern, conform  standardelor internaționale si care să aducă beneficii maxime țării și cetățenilor.