MENU
Inapoi

Republica Moldova are infrastructură portuară strategică

28 septembrie, 2023

28 septembrie 2023, Chișinău - Republica Moldova dispune de o infrastructură portuară strategică, iar astăzi a fost prezentat un proiect ambițios: Dezvoltarea Portului de Stat Giurgiulești. Acest port este un activ valoros și strategic nu doar pentru țara noastră, ci și pentru întreaga regiune.

Directorul general al Agenției Proprietății publice, Roman Cojuhari, a participat la prezentarea proiectului alături de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea și ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov și managerul de țară al Corporației Financiare Internaționale (IFC), Galina Cicanci.

Dezvoltarea Portului de Stat Giurgiulești este un proiect ambițios, care vine să identifice mai multe soluții pentru modernizarea sectorului naval, printre care:

  • Creșterea capacității de transbordare portuară, estimativ cu 800 de mii de tone;
  • Atragerea investițiilor pentru dezvoltarea Portului de Stat Giurgiulești
  •  Identificarea unei alternative pentru exportatorii din Republica Moldova care nu se mai pot baza pe porturile ucrainene din cauza agresiuni rusești.

În cadrul Proiectului, vor fi realizate mai multe lucrări cum ar fi construcția de silozuri de cereale cu o capacitate de aproximativ 80 000 de tone, dotarea cu încărcătoare de cereale cu viteză estimată de 1500 t/h, amenajarea liniilor de cale ferată și a unei stații de descărcare feroviară, construcția unei parcări pentru camioane, a unei stații de descărcare a camioanelor etc. 

Potrivit datelor preliminare, costul estimativ al proiectului este de aproximativ 34 mil. dolari, la ziua de azi, sau peste 600 mil. de lei. 

„Agenția Proprietății Publice este structura cheie a statului cu responsabilitatea de a implementa și monitoriza Parteneriatele Publice Private. Proiectul ambițios de dezvoltare a Portului de Stat Giurgiulești ilustrează cu fermitate cum parteneriatele, dacă ar fi aplicate corect, în baza lecțiilor învățate, ar putea genera rezultate extrem de pozitive atât pentru stat, cât și pentru utilizatori. V-om desemna în acest proiect, ca principal consilier Corporația Financiară Internațională, care deține o vastă experiență în structurarea acestor parteneriate la nivel global. Guvernul nu va cheltui resursele statului pentru această inițiativă. Ne așteptăm ca construcția și dezvoltarea portului să se realizeze cu investiții private. Republica Moldova are o infrastructură portuară strategică, iar angajamentul nostru este de a o valorifica la întreaga capacitate.”, a precizat directorul general al APP, Roman Cojuhari.