Republica Moldova și Franța stabilesc un parteneriat strategic pentru îmbunătățirea gestionării proprietăților statului
27 septembrie 2024
În cadrul vizitei oficiale a conducerii Agenției Proprietății Publice (APP) la Paris, directorul general al APP, Roman Cojuhari a purtat joi, 26 septembrie, discuții importante cu Secretarul General al Agenției Franceze pentru Participații Statale, Gustave Gauquelin.
Discuțiile au fost axate pe stabilirea unui parteneriat strategic între cele două agenții, cu scopul de a îmbunătăți gestionarea activelor statului în Republica Moldova prin preluarea bunelor practici din experiența vastă a Franței în acest domeniu.
Întâlnirea a subliniat importanța schimbului de expertiză între cele două instituții, Moldova urmând să beneficieze de experiența și modelele avansate implementate de statul francez în administrarea proprietăților publice. S-a discutat despre oportunitățile de colaborare în vederea alinierii la standardele europene și creșterii performanței în gestionarea eficientă a activelor publice.
Această colaborare strategică deschide calea pentru un parteneriat de lungă durată, contribuind la consolidarea relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Franța și având un impact pozitiv asupra dezvoltării capacităților instituționale ale Moldovei în administrarea proprietăților statului.
Conducerea APP a continuat vineri, 27 septembrie, discuțiile cu partea franceză, abordând mai multe subiecte importante cu Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD). Părțile au discutat posibilitățile de colaborare și finanțare.
Roman Cojuhari a avut o întrevedere și cu reprezentanții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul căreia a fost discutată posibilitatea acordării suportului tehnic țării noastre, mai mult, fiind decisă organizarea unei conferințe în domeniul gestionării proprietăților publice, în noiembrie la Chișinău.
Întâlnirile din aceste zile marchează un pas important în eforturile Republicii Moldova de a se alinia la standardele europene. Obiectivul principal a fost stabilirea de parteneriate de colaborare cu actori relevanți din Franța în vederea promovării reformei domeniului proprietății publice și de a aduce astfel modele de modernizare a proceselor de gestionare a patrimoniului public, oferind și noi oportunități de dezvoltare pentru țară.