MENU
Inapoi

Sumarul vizitei directorului general al APP în Cehia

18 octombrie, 2023

Chișinău, 18 octombrie 2023 – În perioada 16-17 octombrie 2023, Roman Cojuhari, directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP) a efectuat o vizită oficială în Cehia, cu scopul de a consolida relațiile bilaterale în domeniul gestionării și valorificării proprietății publice.

La data de 16 octombrie, în cadrul sesiunii Comisiei Interguvernamentale Moldo-Cehe pentru cooperare economică, directorul general a evidențiat rolul vital al proprietății publice în cadrul transformării economice a Republicii Moldova. Subliniind importanța continuării acestor transformări, directorul a exprimat interesul Republicii Moldova de a se inspira din modelul ceh de succes în managementul bunurilor publice. În același context, a fost subliniată oportunitatea pentru investitorii cehi de a contribui activ la creșterea economică a Republicii Moldova. 

Concomitent, în aceiași zi, directorul general APP, acompaniat de reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenției de Investiții din Moldova și ai unor întreprinderi de stat moldovenești s-au reunit cu reprezentanții companiilor cehe în cadrul Forumului oamenilor de afaceri din ambele țări, unde, având în calitate de invitat de onoare Președinta Republicii Moldova Maia Sandu, au fost puse accentele pe cooperarea economică în domeniul afacerilor între cele două țări.

La 17 octombrie discuțiile au continuat la întâlnirea bilaterală cu Oficiul Ceh pentru Reprezentarea Guvernului în Afacerile Proprietății, fapt care a permis aprofundarea în subiectul gestionării proprietății publice. În prim-plan s-a situat potențiala colaborare prin semnarea unui Memorandum, pentru explorarea metodelor cehe de valorificare a proprietății publice. Totodată, a fost abordată și posibilitatea implicării părții cehe în procesele de privatizare din Moldova, precum și în managementul corporativ. A fost, de asemenea, identificată posibilitatea unei colaborări strânse între întreprinderile strategice de stat din domenii diverse precum energia, telecomunicațiile și transportul.

Această vizită subliniază importanța parteneriatului dintre Republica Moldova și Republica Cehă și aspirația ambelor țări de a colabora pentru optimizarea managementului și valorificării proprietății publice. Acțiunile și discuțiile desfășurate în aceste două zile vor aduce beneficii directe cetățenilor prin creșterea eficienței și sustenabilității sectorului public.