I. Agenția Proprietății Publice (APP) a identificat 56 de bunuri și active de stat neperformante sau neutilizate conform destinației lor inițiale care au fost scoase în zona pieței de investiții. Este vorba despre terenuri, construcții și întreprinderi de stat, selectate printr-un proces riguros și care au nevoie urgentă de investiții majore. Această inițiativă nu presupune închiderea întreprinderilor vizate, ci, dimpotrivă, își propune să le revitalizeze, asigurând menținerea locurilor de muncă și continuitatea activității economice. Prin Hotărârea de Guvern, în urma examinării propunerilor venite de la autorități și a informațiilor deținute de APP, s-a completat lista bunurilor proprietate de stat supuse privatizării cu 56 de bunuri, după cum urmează:
7 entități cu cotă de stat urmare a realizării procedurii de triere conform Mecanismului de triere a întreprinderilor de stat şi a societăților comerciale cu capital de stat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 819/2023:
- Două pachete minoritare de acțiuni proprietate de stat: 0,5% din S.A. Compania de Asigurări „Auto-Siguranța” și 0,017 % din S.A. „Banca Comercială Moldindconbank”;
- Cota socială de 11% deținută de stat în S.R.L. „Metrompas”;
- Patru întreprinderi de stat: Î.S. „Fabrica de sticlă din Chișinău”, Î.S. Hotelul „Zarea”, Î.S. Întreprinderea Editorial-Poligrafică „Știința”, Î.S. „Editura Didactica de Stat Lumina”, Î.S.
42 de complexe de bunuri, dintre care:
– Trei complexe de bunuri din or. Ștefan Vodă, or. Cantemir și r. Florești, propuse de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI;
– Un complex de bunuri aflate în gestiunea Î.S. „MoldATSA”, amplasate în com. Băcioi, mun. Chișinău;
– 38 complexe de bunuri din gestiunea și administrarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor amplasate în diferite localități ale țării.
O construcție de tip garaj, cu suprafața de 21,6 m2 din or. Rezina, la propunerea Serviciului Fiscal de Stat.
2 încăperi nelocuibile, cu suprafața de 27,6 m2 din or. Căușeni la propunerea Serviciului Fiscal de Stat și o încăpere nelocuibilă cu suprafața de 721,5 m2 din mun. Chișinău, str. Uzinelor 19, la propunerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
2 bunuri imobile, terenuri pentru construcții: terenul din r-nul Ungheni, com. Zagarancea cu suprafața de 7,4808 ha și un teren din mun. Chișinău, str. Ioana Radu 27, cu suprafața de 1,3531 ha, la propunerea Ministerului Apărării.
2 cote părți din încăperi locative din mun. Chișinău ajunse în proprietatea statului ca rezultat al moștenirii vacante în temeiul pct. 48 din Regulamentul cu privire la modul de evidență, evaluare și vânzare a bunurilor confiscate, fără stăpân, sechestrate ușor alterabile sau cu termen de păstrare limitat, a corpurilor delicte, a bunurilor trecute în posesia statului cu drept de succesiune și a comorilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2001.
Procesul de valorificare a început cu consultări publice ample pentru a asigura o participare largă și informare corectă a societății. APP a asigurat transparența consultărilor cu cetățenii și părțile interesate care au contribuit cu opinii și sugestii, reflectând angajamentul pentru un dialog constructiv și participativ. Prin această abordare, APP urmărește optimizarea portofoliului de active al statului și atragerea de investiții noi, esențiale pentru modernizarea și dezvoltarea durabilă a economiei naționale. Este important de subliniat că niciuna dintre acțiunile de privatizare nu se va realiza peste noapte. Fiecare pas va fi atent planificat și executat, cu respectarea deplină a principiilor de transparență și echitate. Scopul final este de a valorifica aceste bunuri într-un mod care să aducă cel mai mare beneficiu comunităților și economiei Moldovei.
Vedeți documentul integral aici: https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/nu-233-app-2024.pdf
________________________________________________________________________________________________
II. APP asigură procesul de achitare în rate a lucrărilor pentru construcția arenei Arena Chișinău.
Menționăm că Agenția Proprietății Publice are calitate de asociat unic în cadrul Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională”. Potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2024, au fost prevăzute mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională̆” – în sumă de până la 65 milioane de lei (echivalentul aproximativ a 3,15 milioane de euro + taxe).
Suma respectivă este alocată în vederea executării Contractului de Parteneriat Public-Privat nr. 01/PPP/AN/18 pentru proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național încheiat la data de 24 august 2018 cu Summa Turizm Yatirimciligi Anonim Sirketi (Partener Privat), S.R.L. ”Sam Investment Company” (Compania Privată de Implementare), și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (Partener Public), S.R.L. „Arena Națională” (Compania Publică de Implementare).
În context, suma totală de rambursare a investiției către Partenerul Privat constituie 44 529 753 euro. Astfel, din numărul total de 24 tranșe, 2 tranșe a câte 5 000 000 euro plătibile în perioada de construire (12 luni de la demararea lucrărilor) și 22 de tranșe, defalcate a câte două plăți anuale cu achitare în termen de 11 ani, începând cu data emiterii certificatului de finalizare substanțială (24.12.2019). Până astăzi, statul a asigurat achitarea totală a 22 663 968 euro. În continuare, urmează a fi achitate 14 tranșe pentru următorii 7 ani, inclusiv pentru anul 2024. În condițiile respectării graficului de rambursare, ultima tranșă urmează a fi achitată în anul 2030. Suma tranșelor rămase spre achitare: 21 865 785 euro.
Vedeți documentul integral aici: https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/nu-288-app-2024.pdf
________________________________________________________________________________________________
III. APP asigură valorificarea unor bunuri imobile, parte a stațiilor de irigare din Cahul, Ștefan Vodă și UTA Găgăuzia, prin transmiterea lor în gestiunea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.
Menționăm că transmiterea în folosință gratuită (comodat) a sistemelor centralizate de irigare și desecare și a unor bunuri din componența acestora către asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații ține de competența Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare. Prin urmare, transmiterea bunurilor din componența infrastructurii hidrotehnice din cadrul sistemelor de irigare/desecare în administrarea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, gestiunea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, va permite transmiterea lor ulterioară în comodat către Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, în rezultat va contribui la ameliorarea situației în domeniul hidroameliorației și va oferi agricultorilor posibilitatea de a administra, întreține și exploata sistemele în interes public. Mai mult, aceste sisteme centralizate de irigare pot beneficia și de investiții pentru dezvoltare, fiind incluse în Programul de finațare ”Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență̆ în Agricultură (AGGRI)” susținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Vedeți documentul integral aici: https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/nu-247-app-2024.pdf
În continuare, vă îndemnăm să urmăriți fluxul informativ de pe site și de pe pagina de Facebook ale Agenției Proprietății Publice pentru informații la subiectul managementului proprietăților publice.